Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Χρήσιμες Συμβουλές

Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό και, όπως κάθε τι πολύτιμο, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να μην αφήσει ο χρόνος τα σημάδια του και να διατηρηθεί για μια ζωή!Όλα τα κοσμήματα, ανεξαρτήτως αξίας, χρειάζονται την φροντίδα μας.
Γι ‘αυτό σας παραθέτουμε  μερικές χρήσιμες συμβουλές για την καλή διατήρηση των κοσμημάτων ώστε να μη χάνουν τη λάμψη τους με την πάροδο του χρόνου.

  • Όταν δεν φοράμε τα κοσμήματα μας τα φυλάσσουμε επιμελώς σε χωριστά κουτάκια ή τυλιγμένα μέσα σε πανάκια. Δεν τα τοποθετούμε ποτέ το ένα πάνω στο άλλο διότι θα δημιουργηθούν σημάδια και γρατσουνιές στις πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, τα μαργαριτάρια και τα μέταλλα. Ανεπανόρθωτη ζημιά μπορεί να έχουν αλυσίδες που μπερδεύονται μεταξύ τους και μένουν για πολύ καιρό μπερδεμένες (ένας τρόπος για ευκολότερο ξέμπλεγμα είναι να ρίξουμε λίγη πούδρα).
  • Αφαιρούμε τα κοσμήματα από πάνω μας όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά, λακ, κρέμες χεριών ακόμη και το άρωμά μας, ώστε να διατηρήσουμε την λάμψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τα κοσμήματά μας ανεξάρτητα από την αξία ή την ανθεκτικότητα τους. Τα χειροποίητα κοσμήματα δε είναι ακόμη πιο επιρρεπή.
  • Για να ανακτήσουν την χαμένη τους γυαλάδα τα ασημένια μας κοσμήματα μπορούμε να τα τρίψουμε με ένα πανάκι ή μια μπατονέτα και λίγο υγρό πιάτων.

Το μαύρισμα του ασημιού (αργύρου) είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Αυτό δεν είναι κάτι άλλο από μια επιφανειακή οξείδωση του μετάλλου εξαιτίας του θείου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Δε πρέπει να μας ανησυχεί η μαυρίλα αλλά επειδή δε μας αρέσει κιόλας, μπορούμε με τον παρακάτω απλό, πατροπαράδοτο  και οικονομικό τρόπο να την διορθώσουμε.

Αν πρόκειται για μεγάλα μεταλλικά στοιχεία, μπορούν να ανακτήσουν εντυπωσιακά την αρχική τους μορφή με την βοήθεια της οδοντόπαστας. Απλά τρίβουμε τα ασημένια μας στοιχεία με ένα μαλακό πανάκι (ή μια οδοντόβουρτσα για παιδάκια) στο οποίο έχουμε βάλει οδοντόκρεμα και μετά ξεπλένουμε με καθαρό χλιαρό νερό, αποφεύγοντας όσο μπορούμε την επαφή με τα κορδόνια ή άλλα ευπαθή τμήματα του κοσμήματος.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω τεχνικές πρόκειται να εφαρμόσουμε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν στο κόσμημα μας υπάρχουν πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους με τις οδηγίες φροντίδας τους:

Το Κοράλλι και το Μαργαριτάρι είναι οργανικοί λίθοι υψηλής ευαισθησίας. Γι’ αυτό κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν ενδείκνυται για την καθαριότητα τους και έτσι θα πρέπει να περιοριστούμε στο γυάλισμα με ένα μαλακό πανάκι. Επίσης τις πολύ ζεστές μέρες καλό είναι να αποφεύγουμε να φορούμε τους οργανικούς λίθους αν αυτοί έρχονται σε επαφή με το δέρμα διότι είναι επιρρεπείς στον ιδρώτα.

Ρουμπίνι, Ζαφείρι, Σμαράγδι:Προστασία από υπερβολική θερμοκρασία που διαφορετικά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια του χρώματος. Προτείνεται καθαρισμός με ζεστό νερό, σαπούνι και βουρτσάκι.

Ακουαμαρίνα : Είναι εύθραυστη γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση. Επίσης πρέπει να προστατεύεται από την υπερβολική έκθεσή της στο φως του ήλιου για να μην ξεθωριάσει το χρώμα του λίθου. Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα καθαρισμού.

Τυρκουάζ (Καλλαϊτης) : Πρέπει να προστατεύεται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, ιδρώτα, σαπούνι και απορρυπαντικό. Καθαρίζεται σε αποσταγμένο νερό με ειδικό υγρό καθαρισμού. Για να την απομάκρυνση λαδιού ή λίπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθαρό οινόπνευμα.

Τουρμαλίνη, Γρανάτης: Πρέπει να προστατεύεται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Καθαρισμός γίνεται με σαπούνι και νερό. 

Αμέθυστος: Πρόκειται για  λίθο που πρέπει να προστατεύεται από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως για να μην αλλοιωθεί το χρώμα του. Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα καθαρισμού. Προτείνεται καθαρισμός με ζεστό νερό, σαπούνι και μαλακό βουρτσάκι.

Μαλαχίτης : Ο μαλαχίτης είναι αρκετά ευαίσθητο και μαλακό πέτρωμα που σπάει και χαράζεται εύκολα, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η μέθοδος καθαρισμού των πετραδιών μέσα σε αλατισμένο νερό είναι καταστροφική για το μαλαχίτη που χάνει τη λάμψη του και θρυμματίζεται.

Κεχριμπάρι : Είναι πολύ εύθραυστο στα χτυπήματα και στις υψηλές θερμοκρασίες.